Första spadtaget för Jakobsdalen

Igår var det minst sagt en spännande dag – igår hade jag äran att vara med och ta det första spadtaget för 94 nya lägenheter i vår stad. Men inte vilka 94 lägenheter som helst, utan de första 94 lägenheterna i den helt nya stadsdelen Jakobsdalen.

I Jakobsdalen planerar vi för 1000-1200 nya bostäder. Det kommer vara en beblandad bebyggelse med hyresrätter, bostadsrätter och egna hem – något som är av både politisk vikt och samhällsnyttig vikt, om vi vill ha mer integrerade områden.

På tal om politisk vikt så satsar den Socialdemokratiskt ledda regeringen på just nybyggnationer av hyresrätter – vilket innebär att vi har kunnat ansöka om 30 miljoner i investeringsstöd av de totala kostnaderna på 170 miljoner. Om regeringen skulle ge detta projekt de medlen så skulle det såklart göra skillnad i plånboken för de kommande hyresgästerna – något att tänka på för de som kritiserat regeringens investeringsstöd till nya hyresrätter.

Det område som vi nu bygger ligger i hjärtat av Borlänge och har nära till centrum, arbetstillfällen och handelsområden. Så mina vänner ni förstår att detta projekt kommer att bli spännande att följa. Det här blir ett unikt stadsutvecklingsprojekt som omfattar bland annat nya bostäder, verksamheter, stadsodlingar och hållbara trafiklösningar. Målet med Jakobsdalen är att tillsammans skapa ett modernt bostadsområde med trivsam livsmiljö.

Hyresrätterna kommer bli sju våningar höga och kommer bestå av 1or, 2or och 3or – dess utformning ser ni på bilden nedan. Tunabyggens VD Försäkrade att ”Här kommer man ha råd att bo – det är vi från Tunabyggen stolta över” ord som gör mig glad. Även om processen och förhandlingarna med hyresgästföreningen inte var klara.

Illustrationsbild av Tunabyggen – Observera att Illustration och färdigställd byggnation kan skilja sig åt!