Två Företagsbesök samt ett verksamhetsbesök

Ibland behöver man dagar då man knappt ser kontoret. Idag har jag hunnit med 1 verksamhetsbesök och 2 företagsbesök.

Att få avsluta fredagen med att klappa våra highlandkossor borde fler få göra. 130 djur har personalen i Södra Amsberg ansvar över. Av dessa djur är 31 i nuläget kalvar.

Då personalen berättade att de ännu inte hittat någon av och på-knapp på djuren så pågår arbetet dygnet runt, 365 dagar om året. Detta kräver att den personal man anställer har kunskap om djuren – en kompetens som kan vara svår att hitta.

Djuren lever cirka 3 år i kommunens ägo innan de slaktas. Därefter blir de till mat åt våra äldre och yngre i kommunen.

En i personalen sa ”Jag har världens bästa jobb – jag får träffa så många intressanta människor, har fantastiska kollegor och får ta hand om dessa fantastiska djur”. Ett bra betyg på en bra verksamhet, som hjälper till att beta på våra viktiga naturområden och se till att våra äldsta och yngsta i kommunen får närproducerad och ekologisk mat.

Personalen önskade dock att kommunen köpte en egen gård som personalen kunde ha som utgångsplats istället för den plats som kommunen i dagsläget hyr in sig på.

Jag hann också besöka Sandsbygg som beskrev sig själva som ”Det lilla företaget med det stora  företages kapacitet”. Vi förde en dialog om byggbranschen generellt och vi fick med oss många tips om hur upphandling skulle kunna förbättras så att lokala företagare får bättre chanser att kunna vinna dessa.

Mycket av deras tankesätt kom ifrån att ”alla som bor och verkar i Borlänge är kommunen och dess varumärke”.

Morgonen påbörjades dock inne på SEB – de pratade om den moderna banken som hellre åker ut till sina kunder än tar dem till sitt kontor. Hur de jobbar med att digitalisera och förenkla sin bank.

Hur de jobbar för att hålla igång lokala företag på orten, exempelvis genom att hjälpa till då barn eller andra aktörer ska ta över då någon företagare ska gå i pension.

Gemensamt för dagens 3 besök var att jag fick höra att ”Det är ett go i Borlänge – en kommun som vill något och är driven”. Ett driv som jag anser att vi måste ta vara på och förvalta!

Tack alla anställda som tar hand om våra fina kommunala kossor, tack Sandsbygg och tack SEB för att jag fick besöka er verksamhet/företag. Tack igen och på återseende!