Ljus, värme och trevlig gemenskap – för alla?

I morse var jag i Hagakyrkan tillsammans med flera medarbetare i kommunen och tittade på Borlänges lucia. Det var stämningsfullt och trevligt och jag kände en stark gemenskap. Julen är ju den högtid som många av oss förknippar med just gemenskap. Med familj, vänner och andra människor. Men jag kan inte låta bli att reflektera kring att många ensamma människor i vårt land upplever att ensamheten är som allra störst just under julen.  Jag tänker också på alla familjer runt om i världen som inte kan fira högtider tillsammans, eller ens får leva ihop på grund av till exempel krig, svält och fattigdom. Det måste vara fruktansvärt och är något som jag inte ens kan sätta mig in i.

Det är med tacksamhet och ödmjukhet som jag planerar inför julen, som jag kommer att fira med min familj och vänner.

Lucia 2012