«

»

Sensommar, stadsrådsbesök och promenad på Tjärna ängar

Nu är semestern slut och jag har varit på stadshuset i snart två veckor. Semestern har varit ovanligt lugn och man har verkligen kunnat koppla från och bara varit människa trots läget i politiken på central nivå i landet. Trots en lugn och skön semester så är det roligt att vara tillbaka till vardagen och heja på alla fantastiska kollegor samt kavla upp ärmarna för kyrkovalet och en intensiv höst.

Igår hade Borlänge äran att få besök av samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan. Ministern kom till vår kommun för att diskutera Borlänges utveckling och då speciellt områden i västra Borlänge. Besöket började på Hagagymnasiet där ministern fick träffa elever från årskurs tre. Ibbe blev väldigt personlig och berätta om sin barndom som fattig fåraherde i Turkiet. Hur han och hans familj hade flytt efter en statskupp och hur den svenska välfärden via skolhälsovården och specialist vården gav honom en hjärtoperation som räddade hans liv.

Ibbe förklarade att hjärtoperationer kostar i princip lika i Turkiet som i Sverige. Det är hur vi har byggt upp vår välfärd och vårt skattesystem som skiljer oss åt. ”Normalläget får aldrig vara att fattiga familjer förlorar sina barn då vi har sjukvård som kan de facto kan rädda dessa barns liv”, sa Ibbe i ett inspirerande inlägg ifrån Hagaaulans scen.

Besöket på Hagagymnasiet fortsatte med en kort visning av ekonomiprogrammets lokaler. Ibbe som tidigare varit utbildningsminister diskuterade flitigt med både personal och elever.

Lunchen intogs i föreningen Tjärnkrafts lokal på Tjärna ängar där flertalet ideella föreningar i området mötte upp för att berätta om sin verksamhet. I de flesta delar av landet så minskar det ideella engagemanget samt de ideella föreningarnas medlemsbasis. Så är dock inte fallet i Borlänge utan kommunen går snarare åt andra hållet. Något som vi verkligen måste ta vara på i kommunen, vi måste se till att fortsätta ta vara på dessa föreningar samt låta dem utvecklas och blomma i vår kommun.

Lunchen var en fantastisk somalisk husmanskost och mätt och belåten fick Ibbe följa med in och titta på systugan. En lokal som utnyttjas av mestadels kvinnor i alla åldrar. En förening där man kan mötas och på ett miljövänligt och relativt ekonomiskt sätt kunna tillverka sina egna klädesplagg.

Tunabyggens VD mötte sedan upp oss 13:30 och en rundvandring av Tjärna ängar började. Tonvikten under dagen var att lyfta allt som är bra med Borlänge men som kan bli bättre. Någonting vi kan göra som Stockholm har svårt för är att vi fortfarande har chansen att klara av att bygga bort segregationen. Vi påpekade de satsningar som görs på Tjärna ängar och hur de kan förändra området. Borlänges nya planerade område kom också upp på agendan där tanken är att man redan från början ska ha byggt området så att det är integrerat från dag ett.

Då tiden lätt rinner iväg när ett statsråd är i kommunen så blev det bil i ilfart ned mot det öppna mötet i en lokal i Jax centrum. Där väntade ett 60-70-tal personer på att få höra Baylan tala. Efter ett kort anförande och en hel del svåra men bra frågor så var det dags för Ibbe att tacka för sig för denna gången och åka hem mot huvudstaden igen. Jag vill bara passa på att tacka Ibbe för att du tog dig tiden att besöka vår kommun. Du ska veta att du är mer än välkommen igen så du kan få se mer av det som gör just denna kommun så fantastisk att bo och leva i.

Bilder från dagen:

 

IMG_0438 IMG_0442 IMG_0446 20170823_135951