Dubbelt ministerbesök

Nu regnar ministerbesöken tätt i Borlänge. I och med regeringssammanträdet i Gävle 7/9 så valde två ministrar att besöka Borlänge kommun. Syftet med besöket var att se hur Borlänge nyttjat sin del av välfärdsmiljarderna, Borlänge fick 55 miljoner av regeringens välfärdsmiljarder, och denna summa har såklart varit till stor hjälp för Borlänge.

Borlänge har under mandatperioden succesivt höjt barn- och bildningsnämndens budget för att visa att vi vill satsa på våra skolor, lärare och elever. I samband med detta har lärarlönerna höjts med ca 10% på tre år. Som jag förstått det av den information som givits mig är Borlänge först i landet att satsa på lärarkontrakt och kompanjonlärare. Lärarkontrakten är något nytt och unikt som gör att våra lärarstudenter från dag ett i sina studier får en anställning i Borlänge kommun. På så sätt kan de arbeta och lära sig verksamheten samtidigt som de studerar på en lägre takt för att få sin lärarlegitimation. Detta kommer innebära att de kan vår verksamhet innan och utan när de kommer ut legitimerade. Detta är något som enbart kommer gynna vår kommun och i nuläget så är 14 studenter ute i verksamheten i Borlänge på ett lärarkontakt. Jag vill här passa på att välkomna varenda en av dem som är nya kollegor inom vår kommun.

Besöket från regeringen bestod av Helene Hellmark Knutson minister för högre utbildning och forskning och Mikael Damberg närings- innovationsminister. Besöket började med en klassisk skollunch i Tjärnaängskolans matsal där vi bjöds på potatisbullar och blodpudding med lingosylt. Jag, Mari Jonsson (S) och Roza Güclü Hedin (S) tog såklart tillfället i akt och pratade om allt som är positivt i vår kommun, men också vilka utmaningar vi har och hur regeringen kan hjälpa oss att ta steget längre.

Ministrarna fick också vara med och träffa Tjärnaängskolans 2A under en svenska lektion där eleverna själva fick chansen att både ställa frågor och ge tips till ministern Helene Hellmark Knutson. Barnen sa bland annat att man ska hjälpa de som gråter, och de som är fattiga fyllde snabbt ett annat barn i. Något som både jag och ministern kan skriva under på att vi vill göra allt i vår makt för att göra.

Men det är också viktigt att få i personalens åsikter och synpunkter. Det är ju mycket av denna input som både regeringen och kommunen behöver för att kunna förbättra skolans verksamhet. Därför avslutades besöket i Borlänge med ett 30 minuter långt möte med Tjärnaängskolans personal. Budskapet var tydligt, lärarbristen är det som tynger lärarna och personalen mest. Regeringen fick möjlighet att berätta vad som är på gång och hur man tänker sig på lång och kort sikt att lösa lärarbristen. Tyvärr är lärarbrist inte unikt för Borlänge utan den finns i hela Sverige. En fråga som numera är lyft till en av de högst prioriterade för regeringen. Förhoppningsvis kan Borlänge gå i bräschen med sina lärarkontakt för att lyfta läraryrket och göra det mer attraktivt.

Personligen hoppas jag att ministrarna pratar om Borlänge idag i Stockholm. Att man pratar om alla goda exempel man såg men även hur man ska forma konkret politik som stärker läraryrket och de lärare som redan jobbar inom yrket. Det vet jag att jag och Mari Jonsson, barn- och bildningsnämndens ordförande (s) ska fortsätta jobba hårt för.

Till slut vill jag tacka Tjärnaängskolan för att de tog emot oss, det var ett nyttig och fantastiskt besök, hela er personalstyrka gjorde vår tidiga eftermiddag minnesvärd. Jag vill även tacka Mikael och Helene för att ni tog er tid att ta er till vår fantastiska kommun, kom gärna tillbaka!

IMG_0480 IMG_0539 IMG_0552IMG_0512