Mikael Damberg besöker Borlänge igen!

Jag vill citera DT där de skrev att ”Mikael Damberg är i Borlänge igen”. Damberg verkar tycka om Borlänge då det är andra besöket på kort tid. Förra gången besökte Mikael kommunens egen verksamhet i form av Tjärnaängskolan tillsammans med sin kollega tillika minister Helene Hellmark Knutsson.

Dambergs besök började denna gång med en föreläsning under industridagen på Dalarnas högskola. Där pratade han om svensk ekonomi, hur vi tar industrin in i finrummet samt hur vi kompetensförsörjer industribranschen. Det är ingen sale pitch direkt att berätta för dagens ungdomar och arbetssökande att ”industribranschen inte lägre är så smutsig och bullrig” förklarade Damberg. Det vi måste förklara för ungdomar och arbetssökande är att industrin gör en jäkla massa häftiga saker, att industrin är med och löser framtidens problem och att minst sagt en stor del av Sveriges export kommer ifrån just industrin.

Mikael fick höra att vårt parti lokalt ökat med nästan 100 medlemmar bara hittills i år. Självklart ville Micke inte vara sämre än våra medlemmar så vi passade på att dela ut lite flygblad till medborgare vid resecentrum, innan vi hann med två fantastiska företagsbesök.

LC-tec och SSAB tog emot oss och gjorde vår eftermiddag minnesvärd. LC-tec är ett mycket spännande företag som även jag besökte för första gången. LC-tec arbetar som jag förstod det med flytande kristaller och utvecklar nya spännande produkter på marknaden. Bland annat till kameror, bio och innovativa glasögon. Jag blev verkligen förundrad över att sådana innovativa häftiga företag finns inom vår kommun, och jag är verkligen glad att jag nu har fått både upptäcka samt besöka LC-tec.

SSAB ville inte va sämre och bjöd tillsammans med fackliga representanter in till en spännande eftermiddag där vi fick höra att stålindustrin i Borlänge går bra. Det som SSAB behövde för framtiden är en trygg och stabil infrastruktur som branschen kan luta sig emot en lång tid framöver. En annan fråga som Micke också fick med sig var just kompetensförsörjningsfrågan som han var här för att diskutera. Vissa yrken inom industrin är näst intill omöjlig att rekrytera till, just för att kompetensen knappt finns på arbetsmarknaden. Något som Mikael lovade att ta med sig, men han förklarade också att det nu satsas på 1000-tals nya utbildningsplatser just för att fylla den kompetensbrist som finns på arbetsmarknaden.

Vi fick också en rundtur på verket och se de nyaste delarna och jag tycker alltid att det är en sådan häftig känsla att vara i en industri som tillverkar lika mycket som Eiffeltornet väger varje dag.

Dagen avslutades med ett fullsatt öppet möte på Galaxen där Micke gick igenom regeringens budget och fick både tuffa och lättare frågor från publiken. Kommer budgeten gå igenom? Hur jobbar regeringen för att besöksnäringen i regionen ska gynnas? Hur får en småföretagare kontakt med en minister och hans departement? Vilka skatter borde höjas respektive sänkas? Mikael hann dock svara på alla frågor och jag tror och hoppas att de flesta som var där blev nöjda med det svar som de fick.
Jag vill avsluta med att tacka Mikael Damberg för att du besökte vår stad igen. Jag vill också tacka LC-tec, SSAB och fackens representanter för de trevliga företagsbesöken samt alla som kom på det öppna mötet på Galaxen. Dessa dagar ger energi och kunskap som jag tar med mig i framtiden!

 

IMG_0666 20170927_153533 20170927_153554 20170927_183831