Debatt: Kan Borlängepolitiken visa på lösningar för hur låsningen i regeringsbildningen kan lösas?

Få kan ha missat det pågående arbetet med att bilda regering i Stockholm. Det finns olika sätt att skapa en majoritet, och det finns olika ingångar som innehåller olika mycket kreativitet och realism.

S, Mp, OFA, C och L har tagit fram ett 100 punktsprogram och förhandlat fram en majoritetsröstning för styret i Borlänge kommun.

På två möten i rad har vi sett en ny politisk konstellation i oppositionen i Borlänge. Denna konstellation innehåller moderaterna, kristdemokraterna, sverigedemokraterna och vänsterpartiet som visar ett öppet samarbete.

Detta nya politiska block lämnar egna förslag till bland annat val av ledamöter till bolagsstyrelser, där de tycker att antingen moderaterna eller vänsterpartiet ska sitta ordförande. I dessa förslag stödjer man varandra, hela oppositionen röstar enigt för dessa förslag. Man kan inte annat än beundra denna kreativa lösning på politiska låsningar.

Indikerar detta en vänster-konservativ lösning för det nationella planet? Vill de lokala politikerna i vänstern och i de tre konservativa partierna gå före och rekommendera ett likartat agerande i riksdagen?

Jag har inga problem med att rekommendera Stefan Löven att kika på vårt 100 punktsprogram inför en förhandling i riksdagen.

Att Moderater och Kristdemokrater öppnar för samverkan med SD är inte nytt men att vänsterpartiet inte tvekar att samverka med SD förvånar åtminstone mig stort.

Jag är beredd att hålla rent mot den yttersta högern – trodde att även vänsterpartiet var det. Det vänsterparti vi jobbat med under den gånga perioden tog ansvar och agerade klokt – nu ser vi en ny tendens.

S, C, MP, L och OFA har presenterat vår plattform i 100 punkter på en presskonferens. När får vi se vad oppositionen har för gemensam agenda? När håller ni er presskonferens?

Jag misstänker att många väljare nu höjer förvånat på ögonbrynen och ställer sig frågan ”Var det detta jag röstade för?” En samverkan mellan M, KD, SD och V. För det är inte längre en fråga om passivt stöd, det vi idag ser är ett nytt samarbete i Borlänge.

En gissning är Borlängeborna med spänning och genuint intresse kommer att följa vilken politik detta vänsterkonservativa block kan skaka fram som lösningar på Borlänges utmaningar.

Jan Bohman (S)

Kommunalråd Borlänge

Länk till original publikation i Dalademokraten: https://www.dalademokraten.se/artikel/debatt/debatt-kan-borlangepolitiken-visa-pa-losningar-for-hur-lasningen-i-regeringsbildningen-kan-losas?fbclid=IwAR0dUz2EuKk_8HSglcrPoD6eGg7Mgy2mf8xLGvTo_pC_j23sGlBoZmUrcE4