God jul och gott nytt år

2018 går mot sitt slut – och det har onekligen varit ett händelserikt år.

Kommunen har fortsatt att växa med cirka 500 personer om året och det är rekordmånga som vill bygga i Borlänge vilket resulterat i att nya bostäder har byggts runt om i kommunen. Det är fantastiskt roligt att arbeta med politik i en stad som växer – och jag kommer under 2019 fortsatt att arbeta för att Borlänge ska bli Sveriges byggvänligaste kommun.

De senaste två åren har också 600 nya företag etablerat sig i Borlänge, bara det är värt att fira.

Borlänge kommun startade projektet Dubbelt upp för att utmana det lokala näringslivet att anställa långtidsarbetslösa. Näringslivet anställde 195 personer och Borlänge kommun 175. Totalt fick 370 personer jobb genom satsningen i Borlänge.

När Dubbelt Upp drog igång hade Borlänge en arbetslöshet på 9,2 procent (16–64 år). Målet med Dubbelt upp var att minska långtidsarbetslösheten och ge fler möjligheten att komma ut i arbetslivet. Nu när satsningen sammanfattades var arbetslösheten nere på 7,6 procent i Borlänge.

Jag har fått äran att ta fram ett nytt medborgarlöfte. Medborgarlöftet innebar bland annat att Borlänge kommuns Trygghetsvärdar ska arbeta med att stödja och vägleda unga som finns i eller riskerar att hamna i ett utanförskap.

Årets sommarskola och fritidsaktiviteter engagerar totalt cirka 450 elever och 75 personal under sex veckor, vilket innebär att Borlänge fortsatt har en utav Sveriges största och bästa sommarskolor.

Vi har tagit beslutet att från och med januari 2019 höja Borlänge kommuns friskvårdsbidrag från dagens 600 kronor till 1600 kronor per år och anställd. Höjningen är en del i kommunens ökade fokus på friskvårdsarbete och hälsofrämjande insatser.

En varm sommar ledde till ett beslut om att system för kylning ska finnas på alla våra boende senast 2022. Så att vår personal och våra boende får en dräglig miljö även under varma sommardagar.

När man talar om 2018 så måste man nämnda valåret. Efter en tuff men bra valrörelse av Socialdemokraterna i Borlänge så står det klart att vi fortsatt får förtroende att vara med och styra Borlänge. Jag vill åter igen tacka ödmjukast för det förtroendet – samt tacka alla som var med och bidrog till detta! Från och med nästa år så får vi en ny politisk organisation som präglas av det nya styret med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Omsorg för alla. Där målet är att pricka av de 100-punktsprogram som den nya majoriteten kommit överens om.

Jussi statyn har fått sjunga i centrum.

Ny verksamhet har startats.

Ministrar varit på besök.

Det har helt enkelt varit ett händelserikt år.

Jag vill nu ta chansen och önska er alla en god jul och ett gott nytt år! Jag hoppas att ni får spendera tid med era nära och kära och att ni kommer ihåg att ta hand om varandra i vinterkylan!

På återseende under 2019!