A-dagarna 2019

Stora delar av helgen spenderades i Mora på konferensen A-dagarna. 31 år i rad har det Socialdemokratiska partiet och facket träffats för att diskutera bland annat facklig politisk samverkan i Mora.

Personligen hade jag äran att delta i ett panelsamtal om det facklig-politiska perspektivet i ett nytt politiskt landskap. Jag tryckte på det viktiga i folkrörelsearbetet. Något som vi tappat succesivt och som gjort det svårare för oss som parti, är att plocka upp folkligt missnöje. Därför har det också blivit svårare att skapa reformer som i tillräcklig utsträckning möter väljarnas förväntningar. Vi måste därmed hitta tillbaka till vårt klassiska folkrörelsearbete – fast i en modern form.

Jag anser även att vi behöver äta mer tårta. Vi måste träffas fack och parti, diskutera vart vi står i nuläget – vart vi vill komma samt hur vi vill nå detta mål – och lära oss att fira våra delmål på vägen. Vi måste alltid stå upp för orättvisor och arbeta för en mer jämställd värld. Men vi måste ändå se när det sker en progression som berott på vårt hårda arbete – och våga fira detta tillsammans.

Vi måste bli modigare och våga ta de tuffa besluten – och våga möta våra väljare då det blåser och ta det tuffa snacket efteråt och förklara varför våra beslut kommer leda till ett bättre samhälle.

När vi kommit så långt att vi hunnit sätta oss, ned fack och parti, och ordnat en plan för hur detta ska se ut – så ska jag fira med en tårta, även om det måhända blir en mental sådan.